eloskodok

Az emberi szervezet egy szuperintelligens biológiai műszer, mely az immunrendszer által képes védekezni a betolakodókkal szemben. Ha azonban a velünk született és szerzett immunitásunk nem működik megfelelően, szervezetünk ideális gazdaegyeddé válik a paraziták számára. 
Az emberi szervezet egy szuperintelligens biológiai műszer, mely az immunrendszer által képes védekezni a betolakodókkal szemben. Ha azonban a velünk született és szerzett immunitásunk nem működik megfelelően, szervezetünk ideális gazdaegyeddé válik a paraziták számára. Az egyoldalú vagy hiányos táplálkozás, az élelmiszer-adalékok, a környezetszennyezés  (pl. az ivóvíz minőségének romlása), az antibiotikumok és szteroidok alkalmazása mind gyengítik az immunrendszert. A tipikus nyugati étrend különösen kedvez a parazitáknak; a zsírban, keményítőben és cukorban bővelkedő étrend ideális táptalajt nyújt megtelepedésüknek. Az emberi szervezet, megfelelő táplálkozás esetén nem ad otthont egyetlen alkalmazkodó és/vagy kórokozó élősködőnek sem. Amennyiben elegendő mennyiségű gyomornedv, egészséges epe, a vékonybél egészséges mikroflóráját képező bélbaktérium van jelen,  a velünk született védelmi rendszerünk eme összetevői tökéletesen elegendők a szervezet egészséges működésének fenntartásához. Ebben az esetben a paraziták nem képesek tovább élősködni, sőt puszta túlélésük is kizárt. Ezért olyan környezetet kell biztosítanunk, mely lehetetlenné teszi a túlélést a paraziták számára.
 
A fertőzés és az élősdifertőzés (a mikrobás vagy parazitikus anyagok inváziója) a paraziták és a gazdaszemély közötti bonyolult kölcsönhatás eredménye. Becslések szerint a föld lakosságának körülbelül 30 százaléka szenved parazitafertőzésektől. A parazitás fertőzések külön kategóriája a gombás fertőzések (mycosis), amelyek számos emberi megbetegedésért és halálesetért felelősek.  Ezeket általában a környezetben megtalálható dimorfikus gombák (Histoplasma capsulatum, Blastomyces dermatidis, Coccidioides immites) okozzák a spórák belélegzésével. Más gombás fertőzéseket alkalmazkodónak (opportunistának) nevezünk, mert kórokozó összetevőik normális egyéneknél csak enyhe, vagy egyáltalán semmilyen betegséget nem okoznak, azonban az immunhiányos személyeket súlyosan megfertőzhetik. E gombák közé tartoznak a különböző Candida és Aspergillus fajok, valamint a Crytococcus neoformans.
Napjainkban az egyik legtöbb problémát a Giardia vagy Lamblia intestinalis nevű parazita okozza. A Giardia mára a vízből származó fertőzések egyes számú okává vált világszerte. Ezért egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy a csapvíz fogyasztása milyen egészségügyi kockázatokkal járhat.