eloskodok


A bélflórát mikroorganizmusok - baktériumok és gombák - tömege alkotja. Ezek a vastagbélben élnek és normál körülmények között semmiféle káros hatásuk nincs.
Az egyes fajták mennyiségi aránya minden embernél más. A vastagbélbe jutott, az ember számára emészthetetlen béltartalom maradékán élnek és cserébe bizonyos ellenszolgáltatásokat nyújtanak:

  • vitaminokat (elsősorban K vitamint) termelnek,
  • nem engedik a kórkozó baktériumokat elszaporodni, egyszerűen azáltal, hogy elfoglalják előlük a helyet,
  • valószínűleg az emésztést is segítik valamilyen formában.

Ugyanakkor a bélbaktériumok méreganyagokat is termelnek, de ezekhez a szervezet kitűnően alkalmazkodott az evolúció során: a máj normál körülmények között gyorsan és hatékonyan semlegesíti őket és csak akkor okoznak problémát a szervezetnek, ha a máj súlyosan károsodik.

Immunrendszerünk már jól ismeri ezeket a "társbérlőket" és megtűri jelenlétüket, miközben gondoskodik arról, hogy a vastagbélből a szervezet más részeibe ne jussanak át. 

A candidiasis-nak nevezett sokat vitatott állapot feltehetően a bélfóraegyensúly felborulásának egyik formája, amelynél az élesztőgombák kerülnek túlsúlyba. A betegség élesztő-túlszaporodás néven is ismert.
A bélflóra egyensúlyának felborulását többek között a következő tényezők idézhetik elő:
  • elhúzódó vagy gyakori antibiotikus terápia, de esetenként egyetlen nagyobb dózisú kezelés is, mint amilyenre pl. hasi műtétek előtt kerül sor; ezek a jelek szerint elpusztítják a hasznos bélbaktériumokat, s így más kártékony fajok szaporodhatnak el
  • súlyos hasmenés, ami miatt csökken a hasznos bélbaktériumok száma - ez szerencsére általában csak átmeneti hatás, de esetenként tartósan is fennállhat és étel-intoleranciához vezethet
A bélflóra zavaraihoz hozzájárulhatnak az alábbiak is:
  • cukrokban és finomított szénhidrátokban gazdag étrend,
  • fogamzásgátló tabletták