csakraterapia

thumb_csakrak.gifMár a XIX. század végén felismerték, hogy az elnyomott- elfojtott érzések ún. gócokat képeznek a test meghatározott területein, megbetegítve azt. E megfigyelések teljes mértékben fedik az indiai csakrákkal kapcsolatos tanokat.

Az ősi hindu tanítások szerint minden lény testében vagy annak közelében (aura) ún. csakrák , vagyis energia központok vannak. A csakra – szanszkrit szó, jelentése kerék.

Már a XIX. század végén felismerték, hogy az elnyomott- elfojtott érzések ún. gócokat képeznek a test meghatározott területein, megbetegítve azt. E megfigyelések teljes mértékben fedik az indiai csakrákkal kapcsolatos tanokat. 

Testünkben hét (más források szerint 6 pár) energiaközpont található,(fő csakra) – ezek az auramezők fokozott elektromágneses aktivitásának a pontjai. E központok energiaszintje aránylag egyszerű módon mérhető is.
A hét csakra a törzs és a fej kitüntetett és egyben meghatározott pontjain található a test tengelyvonalában, forgó energiatölcséreket képezve. A különböző tanokban található leírások nagyjából azonos helyre helyezik a csakrákat, méretükben felfedezhetők kisebb-nagyobb eltérések. 

A csakrák közvetítik az energia áramlását a testünkbe és a testünkből. Habár nem képezik a fizikai test részét, összekapcsolják a tevékenységét a testet körülvevő energetikai mezőkkel. Annak ellenére, hogy a csakrákat sokan metafizikai értelmetlenségnek tartják, a modern tudomány bizonyította, hogy azokon a helyeken, ahol a csakrák hagyományosan megtalálhatók az elektromágneses energia kisugárzása intenzívebb.

A csakrák segítik a különböző testi és szellemi funkciókhoz szükséges energia áramlását. Elsősorban a belső elválasztású mirigyekkel és a gerinccel vannak összefüggésben. Néhány gerinc melletti találkozási pont közvetítésével adják át az energiát a testen kívül és belül, amelyet ezután az idegszálak és a keringési rendszer továbbít. Minden szerv, szövet és sejt így megkapja a rezgési energiát.

A testi egyensúly visszaszerzésének az egyik leghatékonyabb eszköze éppen a szín. A csakrákhoz különböző színek vannak hozzárendelve. Jelképük a lótuszvirág. Minél több levelük (szirmuk) van, annál több energiacsatornával rendelkeznek. Valamennyi csakra, és az annak megfelelő szerv reagál a hozzátartozó színre. Amennyiben a testben nincs meg a kellő összhang, a színekkel, vagy a színek kombinációjával visszaállíthatjuk a homeosztázist (az egyensúlyt) a megfelelő csakrában és ezzel a szervekben is.