allergiakezeles

A különböző allergiás bőrbetegségek az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb arányban fordulnak elő.
Az allergiás bőrbetegség korai felismerése, kezelése javítja a gyógyulás esélyeit, javítja az életminőséget, sok lelki és anyagi tehertől szabadít meg.
Az ekcémás kiütéseket és bőrgyulladásokat kiváltó allergének a bőrrel érintkezve és az elfogyasztott élelmiszerekkel kerülnek szervezetünkbe és túlzott immunválaszt váltanak ki, ami különböző reakciókat eredményez (vegyszerek, tisztító szerek, élelmiszerek, élelmiszer adalékok).
A legjellemzőbb tünetek: gyulladt bőr, viszketés, bőrpír, duzzanat, hólyagok, nedvedzés, pörkképződés, hámlás. A folytonos vakarás és dörzsölés a bőr megvastagodásához és megkeményedéséhez vezethet.
 
A szervezetbe és a bőrre került anyag kétféle módon okozhat ekcémát: egyrészt közvetlenül károsíthatja, irritálhatja a bőrt; másrészt a szervezetbe jutva túlérzékenységi reakciót okoz.
Az ekcéma egyes típusai csak a test bizonyos részeit érintik. Csecsemőkorban fõleg az arcon, illetve a pelenkával érintkezõ területeken. Gyerek és felnõtt korban jellegzetesen a térd, könyök hajlat, a comb belsõ felszínén okoz tüneteket.
A betegség korai felismerése és kezelése a teljes gyógyuláshoz vezethet, fiatal korban a legcélszerűbb a kezelést elkezdeni. Az idősebb korosztály kezelése komplexebb kezelést igényel és a gyógyulást a páciens szervezete (immunrendszere) határozza meg. Elsősorban kerülni kell azokat az anyagokat, melyek irritálják a bõrt és a szervezetet. Fontos, hogy a bõrt mindig puhán kell tartani, nem szabad hagyni kiszáradni és a megfelelő bőrápolót alkalmazni. A körmöket rövidre kell vágni, s a kezet mindig tisztán tartani. A hagyományos orvosságok-krémek nagyon sok mellékhatást okozhatnak, ezért érdemes természetes készítményeket és gyógymódokat alkalmazni.